23 та 24 вересня в Одесі в 27-й раз відбувся турнір пам’яті заслуженого тренера України Йосифа Яковича Кесельмана серед юних баскетболісток. Зазвичай змагання мають статус міжнародних, але цього року через воєнні дії на території нашої держави до одеської СДЮСШОР імені Литвака не приїхали навіть команди з інших міст. Голова фонду імені І. Я. Кесельмана Віктор Ворожко розповів,що їх намагалися запросити в гості:
«Але нам відповідали, що діти або роз'їхалися, або батьки не хочуть ризикувати та відпускати їх до Одеси. Тому брали участь лише місцеві команди і турнір вийшов суто одеським», - зазначив організатор турніру.
Через це організатори вдалися до зміни формату змагань і провели ігри серед команд 5х5, 3х3, а прикрасою заходу стала гра «ІнтерХім-СДЮСШОР імені Літвака» з ветеранами одеського баскетболу. Загалом на майданчик у міні-турнірі 5х5 вийшли три команди дівчат, та 6 команд змагалися у протистояннях 3х3.
Одразу після урочистого відкриття юні баскетболістки зіграли три цікавих поєдинки, в яких себе з кращого боку показала команда «Баракуди». Вони виграли два матчі проти «Касаток» - 39:20, та «Дельфінів» – 31:10. Другими стали «Касатки» - у вирішальній зустрічі обіграли «Дельфінів» з рахунком 33:22. Враженнями щодо гри своїх підопічних поділилася тренерка Лідія Канцлер.
«Завдяки цьому турніру побачили деякі помилки у наших дівчаток і над чим ми маємо ще попрацювати. Дуже добре, що в цей непростий час ми можемо грати і бачити зони росту, щоб йти далі і розвиватися. Планів у нас багато, зараз ми об'єдналися з командою Кишиніва і весь сезон гратимемо у Балтійській лізі, в об'єднаному угорсько-румунському чемпіонаті та, звичайно, чемпіонаті України, але поки що невідомо в якому форматі він відбуватиметься», - сказала наставниця.
Другий день змагань відкрили протистояння дівчат у форматі 3х3. Юні гравчині швидко розіграли груповий раунд та виявили учасниць фіналу та матча за третє місце. Гра за «бронзу» вийшла дуже емоційною, переможцем став колектив «Фенікси», який виграв у «Кругляшів» завдяки влучному дальньому кидку Олександри Стовбирь на останній секунді зустрічі – 8:7. До командних нагород дівчинка додала ще й звання кращої захисниці турніру. Юна баскетболістка вважає що їй посміхнулася Фортуна.
«Перемогти в цій грі нам допомогла вдача - мій кидок виявився точним. Грати було складніше ніж у 5х5, усі дівчата були заряджені на перемогу та намагалися показати себе на майданчику», - сказала юна спортсменка.
У фіналі звання переможця в протистоянні з командою «Рошен» вибороли дівчата з колективу «Дабл-дабл» - 15:10. У цій грі також не обійшлося без дальнього влучання під сирену. Цього разу точно в кошик м’яча направила Софія Озарінська, яка залишилася дуже задоволеною перемогою.
«Сьогодні ми грали з усіх сил, щоб компенсувати поразку в іграх 5х5. Ми робили все для того, щоб посісти перше місце, і нам вдалося перемогти. Фінальний поєдинок був дуже нервовим та напруженим, ми реалізували свої моменти, а на останніх секундах мені ще й вдалося забити з-за дуги та встановити фінальний рахунок», - зазначила переможниця.
Також дівчина виграла один з конкурсів майстерності, які проходили поміж ігор.
Переможницею конкурсів серед найменших учасниць стала Мар’яна Міх, яка розповіла як почала займатися баскетболом.
«Я займаюся баскетболом майже півтора роки. Спочатку я боялася, що в мене може не вийти, але все виявилося не так страшно. Мені дуже подобається грати, і я дуже задоволена, що змогла перемогти у цих конкурсах», - сказала дівчинка.
Окрім переможців конкурсів традиційно відзначили найкращих гравців турніру. Першою серед форвардів стала Тетяна Замфірова, кращою центровою – Анастасія Гармаш, а звання MVP змагань виборола Софія Ласточкіна. Ще один приз «За волю до перемоги» забрала Валерія Величко. Всі дівчата отримали медалі, кубки та подарунки, які для них підготували організатори і спонсори.
«Я дуже вдячний Одеській обласній та міській федераціям баскетболу, міській раді за допомогу в організації змагань. Окремо хочу подякувати компанії «ІнтерХім», яка і у воєнний час продовжує нас підтримувати і надала призи та нагороди переможцям та найкращим гравцям турніру. І звичайно ж дякую батькам, які виростили таких талановитих дітей», – зазначивВіктор Ворожко.
Закрила турнір пам’яті Йосифа Яковича Кесельмана гра між «ІнтерХім-СДЮСШОР імені Літвака» і командою ветеранів одеського баскетболу «Ісяіч-Тім». В запеклій боротьбі досвідчені баскетболістки поступилися своїм молодшим колегам, ледь не відновивши інтригу на останніх хвилинах зустрічі.
«Мене дуже порадувало, що склад «ІнтерХіму» укомплектований переважно одеським игравцями. Це дуже приємно, відчувається характер, наш одеський характер. Ми дуже добре побігали з ними, поштовхалися, поборолися; звичайнож, хотіли виграти, але молодість нас перебігала і ми трохи поступилися», - сказала гравець команди ветеранів Поліна Шандинцева.
Світлини на пам’ять стали фінальним акордом турніру, який наступного року, сподіваємось, відбудеться вже під мирним небом.
Материалы по теме:
- В Одессе завершился традиционный турнир памяти Иосифа Кесельмана (+фото, видео)
- В Одессе пройдет традиционный турнир памяти Иосифа Кесельмана