В одеській СДЮСШОР імені Бориса Літвака з 10 по 13 вересня відбувся ХХХІ турнір серед дівчат пам’яті Йосифа Кесельмана, який присвячений Дню фізичної культури та спорту.
ПАМ’ЯТІ ТРЕНЕРА
В цьогорічному турнірі пам’яті заслуженого тренера УРСР Йосифа Кесельмана відбулися змагання і з баскетболу 5х5 і, в останній день, з баскетболу 3х3. Але, на відміну від минулого року, у турнірі з класичного баскетболу учасники змагалися за головний трофей в двох вікових категоріях – «2014 р.н. і молодші та і «2012 р.н. і молодші».
Артур БРЕДНЬОВ, віцепрезидент Одеської обласної федерації баскетболу:
– По-перше, хочу подякувати організаторам цього традиційного дитячого турніру - Віктору Ворожко та керівництву СДЮСШОР ім. Б. Літвака, на базі якої і пройшли ці змагання, за прекрасно організований спортивний та, водночас, святковий захід.
31-й турнір пам’яті Йосифа Кесельмана свідчить про те, що баскетбольна Одещина та Україна пам’ятають Йосифа Яковича, про традиції нашого баскетболу. Приємно, що вихованки наставника продовжують його справу, виховуючи нове покоління гравчинь.
Дякую командам Ізмаїлу, Миколаєва, Чорноморська за те, що знайшли можливість приїхати до Одеси, вшанувати відомого наставника і отримати важливий турнірний досвід. В умовах військового стану та постійного відтоку дітей це цінно подвійно.
ДОБРА ТРАДИЦІЯ
Перед тим, як розповісти безпосередньо про турнір, про гарну традицію одеського баскетболу: проведення матчів, присвячених знаковим особистостям. Один з таких матчів - «ІнтерХім-СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д.» і «Збірна ветеранів та учнів «Ісяіч Тім» - відбувається саме на турнірі пам’яті Йосифа Кесельмана.
Звісно, спортивний результат, на другому плані. На першому – вшанування пам’яті Тренера, а вшанування пам’яті Кесельмана – битва до останніх секунд. Звісно, молодість в цьому матчі мала перевагу над досвідом, але боролися ветерани за кожний м’яч. На жаль, через тривогу матч так і не вдалося завершити. 39:24 – результат після першої половини став підсумковим. В будь-якому разі, переміг баскетбол.
МОЛОДША ВІКОВА ГРУПА
В турнір серед молодших команд мали взяти участь представниці ДЮСШ Рені, але через форс-мажорні обставини, пов’язані з війною, вони, на жаль, не приїхали – її замінила друга команда СДЮСШОР імені Літвака.
Тож юні баскетболістки отримали важливий досвід, навіть здобувши одну перемогу – над командою СДЮСШОР-4 з Миколаєва і в підсумку посіли друге місце. А перемогла тут перша команда господарок.
СТАРША ВІКОВА КАТЕГОРІЯ
В старшій віковій категорії було більше інтриги. Вигравши свої перші матчі, яскравий поєдинок, достойний фіналу показали баскетболістки СДЮСШОР імені Літвака і «ДЮСШ-Ізмаїл». Ізмаїльська команда, здобувши перемогу в другій чверті (13:3), зробила серйозну заявку на загальний успіх (20:10). Втім одеські баскетболістки провели надпотужну третю чверть, здійснивши камбек: 24:9 і 34:29 після тридцяти хвилин гри. Все вирішувалося в заключній чверті, де підопічним Юлії Гладченко і Катерини Глухової вдалося зберегти перевагу. 43:37 – у підсумку.
Доля срібних медалей визначалася в заключному матчі турніру. Ізмаїльчанки з перших хвилин матчу зі СДЮСШОР-4 захопили лідерство і довели поєдинок до логічної перемоги. Почесне четверте місце посіли дівчатка із «ЮГ Баскета» під керівництвом Марата Мурчина, які набули нового важливого досвіду і продовжили підвищувати свою майстерність.
БАСКЕТБОЛ 3Х3
Змагання з баскетболу 3х3, які мали завершувати ХХХІ турнір серед дівчат пам’яті Йосифа Кесельмана, могли і не відбутися – через терористичні дії країни 404, яка просто «закошмарила» Одесу недільним ранком. Тим не менш, дочекавшись відбою, дівчата вийшли на майданчик великого залу СДЮСШОР імені Літвака, де на два кільця зіграли турніри в двох вікових категоріях –«U-15» і «U-13» : 20 матчів на користь дівчат і на користь баскетболу Одеської області.
«Queen of airballs» на чолі з Катериною Тарнакоп, взагалі, взяли участь в обох турнірах, благо вік дозволяв, вигравши турнір у молодшій віковій групі та ставши другими серед старших дівчат. Турнір в молодшій категорії переможниці пройшли без поразок, вигравши три матчі в групі, а потім два в плейоф, зокрема у фіналі 11:0 у «Пауків». Бронза тут у «піраток» із Чорноморська, які обіграли «Кільце» (5:0). У турнірі старших команд перемогли «Тюленчики», вигравши у фіналі з рахунком 11:7, а третє місце посіли «Хлібні дольки», які взяли верх над «хуліґанками» (4:2).
ПІСЛЯ ТУРНІРУ
Володимир ТЕРЕНТЬЄВ, тренер команди СДЮСШОР-4 (Миколаїв):
– Чому я приїжджаю тридцять перший рік поспіль на цей турнір? Бо я дружив із Йосифом Яковичем. Познайомилися у 1979-му році, на першості в Україні у Донецьку. Ми грали з Одесою, а після матчу він мені каже: «Хлопчику, ти далеко підеш».
«Далеко я пішов», чи ні, не мені судити, але трьох баскетболісток для одеської команди підготував: Олена Самбурська, Ксенія Туровцева і Ніка Корінна
– З якими завданнями приїхали в Одесу баскетболістки Миколаєва нового покоління?
– 2014-й – рік збірний, ми тут ще не маємо команди. А 2012-й рік – перспективний, намагаємось щось зробити, хоча становище тяжке, як і усіх, дітлахів немає, роз’їжджаються. Але Одеса поруч, тож намагаємося будь-якими шляхами дістатися сюди та пограти. Завдання: подивитися дітей і вшанувати пам'ять Йосифа Яковича.
Вікторія ПОРВАНОВА, MVP турніру, гравчиня СДЮСШОР імені Літвака:
– Я дуже задоволена грою, тому що ми дуже хотіли виграти, і ми це зробили. Перед вирішальним матчем з командою Їзмаїла насторожено поставилася до суперника, який виграв у «ЮГ Баскета» з відривом «+40», і суперник дійсно спочатку пресингував і повів в рахунку. Прийшлося відіграватися. І за рахунок командних дій переломили хід матчу, і добитися перемоги.
Підготовка була дуже серйозною, оскільки, крім ігрових задач, ми виконали великий обсяг загально-фізичної підготовки. Тож підготовка принесла результат.
– Наскільки для вас очікувано було, що вас назвуть кращею гравчинею турніру?
– Якщо чесно, то не сильно очікувала. Хоча в підсумку зіграла результативно, якщо не помиляюся, 20 очок в середньому за матч.
– Які цілі ставите перед собою взагалі в баскетболі на найближчий сезон, на майбутнє?
– В майбутньому дуже хочу грати у Євролізі. Звісно, розумію, що мені треба багато тренуватися, щоб потрапити. Найближча ціль, звісно, це виступ в «ІнтерХімі». Мені зараз 14 років і я надіюся, що в наступному сезоні в команду «ІнтерХім». Все реально, тільки треба працювати, як я вже казала.
Олександра ШЕЛЕСТЮК, тренерка команди ДЮСШ (Ізмаїл):
– Ми серйозно готувалися до сезону, тренуючись майже кожного дня. Планували заявлятися на ВЮБЛ, але через те, що багато дівчата виїхали за кордон, то, напевно, не вийде.
По цьому турніру побачила, що підготувалися ми непогано, і, в принципі, я на це розраховувала. Націлювалися на загальну перемогу, але, на жаль, не вдалося обіграти господарок.
Взагалі, такі турніри дуже важливі для розвитку команди, оскільки ми граємо із суперниками, з якими раніше не грали. У себе, в Ізмаїльському районі, ми можемо суперничати з командами Рені, Кілії, а нові суперники – це новий досвід, тому саме такі ігри допомагають нам рости і ставати кращими.
– Розкажіть, яка увага приділяється розвитку баскетболу в Ізмаїлі?
– На жаль, у нас залишилось, лише два тренери з баскетболу. Крім мене, ще один тренер з хлопцями займається. Стараємося робити все, що можемо. Працюємо, не здаємось. У мене, наприклад, тренується близько тридцяти дітей. Зараз йде додатковий набір гравчинь 2013-2014 років народження.
– Як взагалі залучаєте дівчаток до баскетболу. Що вони знаходять у цьому виді спорту, як ви вважаєте?
– По-перше, колектив, тобто їм подобається знайти себе в команді. Кожна дівчина виконує свою роль, тому їм дуже це подобається. Плюс тренування, якими я постійно зацікавлюю їх, інтерактиви, цікаві ігри. З часом вже робимо і аналіз ігр. Тому вони зацікавлюються цим видом спорту.
Юлія ГЛАДЧЕНКО, тренерка СДЮСШОР імені Літвака-2012:
– Для нас турнір пам’яті Йосифа Кесельмана – важливий етап підготовки до сезону – можна проаналізувати ігри, подивитися, над чим працювати в подальшому. До речі, я теж встигла трохи потренуватися, ще в досить юному віці, під керівництвом Йосифа Яковича. Було весело. Дещо використовую в своїй роботі.
– Наскільки задоволені грою команди на цьому турнірі?
– В принципі, задоволена тим, що побачила. В цьому сезоні нам уже можна грати те, чого не можна було грати минулого сезону. Наприклад, зонний захист. В період літньої підготовки ми як раз відпрацьовували ці моменти. І це були перші ігри, де ми це спробували.
Якщо порівнювати з минулим роком, то задоволена, як баскетболістки прогресують. Я б відзначила Аню Поліщук, Катю Тарнакоп та Єву Твердохліб.
– Які плани на сезон?
– Успішний виступ у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі. В минулому сезоні ми посіли сьоме місце, в цьому сезоні – хочемо потрапити в четвірку і поборотися за медалі.
Ірина ЩИПАКІНА, вихованка Йосифа Кесельмана, головний тренер команди «ІнтерХім-СДЮСШОР імені Літвака Б.Д.»:
– Я дуже вдячна Віктору Ворожку і всім, хто допомагав в організації турніру пам’яті Йосифа Яковича. Завдяки таким турнірам гравці зростають і згодом в основну команду «ІнтерХіма» і захищають честь Одеси вже на рівні команд майстрів. Ну а найближча ціль – боротьба за медалі ВЮБЛ. Дуже хотілось би, щоб команда під керівництвом Юлії Гладченко і Катерини Глухової піднялася на п’єдестал.
Сергій СТРАЗОВ, виконавчий директор Одеської міської федерації баскетболу:
– СДЮСШОР імені Літвака, попри всі негаразди, які в нас зараз в країні, продовжує вшанувати гарні традиції. Одна з таких – турнір дівочих команд пам’яті Йосифа Кесельмана, який проводився вже в 31-й раз.
На жаль, географія з кожним роком стає все меншою, тому що велика кількість обстрілів не сприяє тому, щоб на цей турнір, а раніше він був міжнародний, приїжджали з інших міст. Але ми дуже вдячні нашим гостям: із Чорноморська, Миколаєва і Ізмаїлу, що знайшли можливість приїхати.
Вже вчетверте в рамках турніру команди зіграли в баскетбол 3х3, і ми, знов-таки через обстріли, не дорахувалися учасників. На жаль, довелося чекати більше двох годин, щоб розпочати цей турнір, але ніяка російська федерація не зламає наші традиції. І ми, навіть в складні часи, знаходитимемо можливість проводити для дітей такі маленькі свята.
Якщо б діти не хотіли, вони б в тривогу сюди не приїхали, не чекали б дві години в укритті, щоб зіграти. Саме тому ми для них і працюємо. Хочемо, щоб наші дівчата, а також хлопчики, поважали всі традиції, розуміли, в які часи ми живемо, та продовжували займатися баскетболом і взагалі спортом для того, щоб бути стресостійкими в першу чергу.
– Наскільки важливий для юного покоління баскетбол 3х3?
– Якщо порівнювати баскетбол 5х5 та 3х3, то другий – більш жорсткий.
Там не така ступінь фолу, треба постійно рухатися і в захисті, і в нападі. Це дуже динамічна гра, і вона дуже виснажує.
Наприклад, минулого року ми проводили турнір в Старобазарному сквері за участю дев’яти команд, цього разу – у нас вісім учасників, а за попередньою реєстрацією було одинадцять.
Баскетбол 3х3 дає нашим гравчиням практику та впевненість в своїх силах. Саме в коротких іграх надважливі дальні кидки, контроль часу та розуміння між партнером.
Віктор ВОРОЖКО, президент Благодійного фонду підтримки і розвитку дитячого і жіночого баскетболу ім. І.Я.Кесельмана:
– Наскільки складно було організувати турнір цього року?
– Найбільші складнощі останніми роки однакові і виникають вони через обстріли російських терористів. Планували приїхати до Одеси команди Харкова, Дніпра, Павлограда та Рені. Ренійська команда знайшла кошти на поїздку, була вже включена в календар змагань, але вимушена була відмовитися від участі, оскільки трапився черговий приліт, були жертви серед мирного населення.
Тим не менш, в Рені, в ці ж дні, провели мінітурнір і вшанували пам’ять Йосифа Кесельмана. Вже в понеділок ми відправили учасникам заходу подарунки.
Ми навіть не сподівалися, що в Одесу приїде ізмаїльські баскетболістки, але вони приїхали – за що ми їм дуже вдячні. Ну, й місто-герой Миколаїв нас, як завжди, підтримує, а Чорноморськ став учасником змагань з баскетболу 3х3.
– Що для вас як для людини, проведення такого турніру?
– По-перше, це пам’ять про мого батька, по-друге, це підтримка і розвиток жіночого і дівочого баскетболу.
– Хто взяв участь в організації турніру?
– По-перше, це наші друзі та партнери – фармацевтична компанія «ІнтерХім» на чолі з Анатолієм Редером, яка завжди підтримує турнір, а також дівочий і жіночий баскетбол в цілому. Крім того, ця компанія допомагає не тільки нам, а ще й Збройним силам України, а без їх захисту ми, взагалі, не мали б змоги проводити такі турніри. Вдячні міській та обласній військовим адміністраціям, управлінню фізкультури та спорту Одеської міськради, які нам завжди допомагають, обласній і міській федераціям баскетболу і, звісно, СДЮСШОР імені Бориса Літвака, яка завжди приймає цей турнір.
А найголовніше – батькам наших талановитих дітей, які приводять їх на баскетбол і всіляко допомагають займатися цим видом спорту.
Влад ЄФІМОВ, спеціально для сайту ОМФБ
ХХХI турнір серед дівчат пам'яті Йосифа КЕСЕЛЬМАНА
Результати
Категорія «2012 р.н. і молодші»
10 вересня
СДЮСШОР ім. Літвака – ЮГ Баскет – 68:7 ( 13:2; 19:0; 18:0;1 8:5)
СДЮСШОР: Порванова – 13; Тарнакоп – 12; Твердохліб –10; Вереїна - 8; Мих – 6 ; Поліщук – 5; Ільїна -4 ; Миколішина – 4 ; Макаренко -2 ; Доля -2 ; Хачятрян -2 .
ЮГ Баскет: Гудима – 2; Оганезова А. -2 ; Крамаренко -2 ; Чернель -1.
11 вересня
СДЮСШОР ім. Літвака - СДЮСШОР №4-Миколаїв – 57:30 (20:3; 14:10; 8:7; 15:10 )
СДЮСШОР ім. Літвака: Тарнакоп –16; Чистякова – 11; Полищук - 10; Порванова – 8; Ільїна - 4; Твердохліб - 4; Хачатрян - 4.
СДЮСШОР №4-Миколаїв: Клюшник - 12; Єрофеєва - 10; Чупенко - 4; Приймак - 4.
ДЮСШ-Ізмаїл – ЮГ Баскет – 53:14
ДЮСШ-Ізмаїл 2012: Грекова – 27; Кравець – 14; Крюкова – 6; Куцар – 4; Калюжна – 2.
ЮГ Баскет 2012: Крамаренко – 5; Гудима – 4; Никулина – 2; Оганезова А. – 2; Чернель – 2; Оганезова Е. – 1.
12 вересня
СДЮСШОР ім. Літвака – ДЮСШ Ізмаїл – 43:37 (7:7; 3:13; 24:9; 9:8)
СДЮСШОР: Порванова - 12; Тарнакоп - 9; Полищук - 6; Чистякова - 5; Верєїна - 4; Ильина - 2; Твердохлеб - 2; Хачатрян - 2.1
Ізмаїл: Куцар - 10; Грекова - 9; Кравец - 8; Крюкова - 6; Гроздєва - 2; Запольска - 2.
СДЮСШОР №4-Миколаїв 2012 – ЮГ БАСКЕТ 2012 – 38:18
СДЮСШОР №4-Миколаїв 2012: Єрофеєва – 16; Приймак – 7; Клюшник – 6; Чупенко – 5; Білан – 2; Олексієнко – 2; Алейникова – 0; Чайка – 0.
ЮГ БАСКЕТ 2012: Оганезова – 8; Никулина – 4; Крамаренко – 4; Пеньковская – 2; Чолак – 0; Чернякова – 0; Рыжих – 0; Чернель – 0; Оганезова – 0.
ДЮСШ-Ізмаїл 2012 – СДЮСШОР №4-Миколаїв 2012 – 55:42
ДЮСШ-Ізмаїл 2012: Грекова – 27; Крюкова – 14; Кравець – 10; Куцар – 4.
СДЮСШОР №4-Миколаїв 2012: Єрофеєва – 13; Білан – 10; Клюшник – 6; Приймак – 6; Чупенко – 4; Олексієнко – 2; Алейникова – 1.
«2012 р.н. і молодші». Турнірна таблиця
| М | Команда | В | П | Р/М | О |
| 1 | СДЮСШОР ім. Літвака | 3 | 0 | 168-74 | 6 |
| 2 | ДЮСШ Ізмаїл | 2 | 1 | 145-98 | 5 |
| 3 | СДЮСШОР №4- Миколаїв | 1 | 2 | 110-140 | 4 |
| 4 | ЮГ Баскет | 0 | 3 | 39-159 | 3 |
Категорія «2014 р.н. і молодші»
11 вересня
СДЮСШОР ім. Літвака-1 – СДЮСШОР ім. Літвака-2 – 55:19 (3:13; 12:0; 18:0; 12:6)
СДЮСШОР ім. Літвака-1: Каладзе - 14; Савчук - 11; Гуменюк - 10; Борчан - 8; Глухова - 5; Потапська - 4; Пономаренко - 2; Костенко - 1.
СДЮСШОР им. Літвака-2: Твердохліб - 8; Климова - 5; Макаренко - 4; Доля - 2.
12 вересня
СДЮСШОР ім. Літвака-2 – СДЮСШОР №4-Миколаїв – 43:25
СДЮСШОР: Твердохлеб – 10; Борчан – 10; Доля – 8; Пономарьова – 4; Макаренко – 4; Коваленко – 4; Климова – 2; Красинская – 1.
СДЮСШОР №4-Миколаїв 2014: Кузьміна - 12; Овчаренко – 9; Мальцева – 2; Зінченко - 2.
СДЮСШОР №4- Миколаїв - СДЮСШОР им. Літвака-1 – 12:91 (3:24; 2:22; 4:24; 3:21 )
СДЮСШОР №4 - Миколаїв: Овчаренко - 7; Кузьміна - 3; Мальцева - 2.
СДЮСШОР им. Літвака: Каладзе – 25; Глухова – 16; Потапська – 12; Савчук – 12; Гуменюк – 8; Борчан – 8; Костенко – 6; Пономаренко – 4.
«2014 р.н. і молодші». Турнірна таблиця
| М | Команда | В | П | Р/М | О |
| 1 | СДЮСШОР ім. Літвака-1 | 2 | 0 | 146-31 | 4 |
| 2 | СДЮСШОР ім. Літвака-2 | 1 | 1 | 62-80 | 3 |
| 3 | СДЮСШОР №4- Миколаїв | 0 | 2 | 37-134 | 2 |
Лауреати ХХХІ турніру серед дівчат пам'яті Йосифа КЕСЕЛЬМАНА
MVP: Вікторія ПОРВАНОВА («СДЮСШОР імені Літвака»)
Краща захисниця: Катерина ТАРНАКОП («СДЮСШОР імені Літвака»)
Краща форвардка: Анна ПОЛІЩУК («СДЮСШОР імені Літвака»)
Краща центрова: Софія ЄРОФЕЄВА («СДЮСШОР №4- Миколаїв»)
Краща гравчиня команди «ДЮСШ-Ізмаїл»: Поліна КРЮКОВА
Краща гравчиня команди «ЮГ Баскет»: Марія ЧОЛАК
MVP: Теона КАЛАДЗЕ («СДЮСШОР імені Літвака»)
Краща гравчиня команди «СДЮСШОР імені Літвака-2»: Марина ГУМЕНЮК.
Краща гравчиня команди «СДЮСШОР №4-Миколаїв»: Діана ОВЧАРЮК.
Міс турніру: Анна ГЛУХОВА («СДЮСШОР імені Літвака»)
Материалы по теме:
- В Одесі відбувся 30-й ювілейний турнір пам’яті Йосифа Кесельмана
- В Одесі відбувся 28-й турнір пам’яті Йосифа Кесельмана серед дівочих команд
- Вже 29-й: в Одесі відбувся традиційний турнір серед дівчат пам’яті І. Я. Кесельмана
- В Одесі відбудеться 30-й традиційний турнір серед дівчат пам'яті І. Я. Кесельмана
- В Одесі відбудеться традиційний турнір серед дівчат пам'яті І. Я. Кесельмана